· 

Week 13: Voorzichtig weer uitbouwen...

Maandag 25 maart:

Afstand: 3,62 km

Gemiddeld tempo: 13:15 min/km

Hoogteverschil: 6 m

 

Ik ben goed hersteld van de wandeling van afgelopen zaterdag, dus vind ik dat ik best verder kan met het trainingsschema, zoals dat oorspronkelijk gepland stond. Het is ook maar een korte wandeling vandaag: 45 tot 60 minuten met gemiddeld tempo. Omdat ik er meteen het boodschappen doen achteraan knoop, wandel ik een rondje vanuit de losse pols vanaf de parkeerplaats bij het winkelcentrum.

 

Het wandelt prettig. Mijn natte haren van het douchen zijn zó droog in deze stevige wind. Af en toe komt het zonnetje een paar seconden tevoorschijn, maar ik ben òf niet in de buurt van natuurschoon, of net te laat met een foto nemen. Geeft niet. Die foto's moeten ook geen doel op zich worden. Tenminste één kan ik er altijd wel maken als illustratie bij iedere wandeling. 

Ik begin te merken dat ik steeds liever gewoon doorloop in plaats van telkens stil te staan om iets moois vast te leggen. Ik vraag me af hoe dat komt. Lekker tempo gevonden misschien?


Het werk van een specht?
Het werk van een specht?

Woensdag 27 maart:

Afstand: 4,62 km

Gemiddeld tempo: 14:57 min/km

Hoogteverschil: 27 m

 

Mooi weer vandaag! Ik heb veel zin om de natuur in te trekken en een nieuwe route uit te proberen. Van anderen heb ik gehoord dat het bij de Tenellaplas erg mooi wandelen is en dat daar verschillende routes zijn uitgezet, dus de keuze is snel gemaakt. 

 

Het is er inderdaad prachtig! Heerlijk op onverharde paden lopen door half duin- en half bosgebied. Een beetje voor me uit dromend zie ik ineens een grote zwarte stier tussen het struweel staan grazen, geen hek, niks. Wat een magnifiek beest. Ik durf de stier tot op een meter of vijftien te benaderen, zodat ik hem eens goed kan bekijken. De spieren op zijn kop, vlak onder de huid, geven hem een uiterlijk waar niet mee te spotten valt, maar het beest blijft onverstoorbaar kauwen en trekt zich totaal niets aan van mijn aanwezigheid. Zelfs op het maken van geluiden reageert hij niet. Ik voel me een beetje suf dat ik niet dichterbij durf te komen, maar durf ook de gok niet te wagen. Ik weet dat ik geen match ben als het op een confrontatie uit zou draaien. Op de foto ziet hij er wat klein uit nu, maar geloof me, hij leek een pak groter dan de runderen die je normaal in een wei ziet staan.

 

De Tenellaplas is dan weer een stuk kleiner dan ik verwachtte (had ik kunnen raden natuurlijk, gezien de naam), maar wel heel mooi met al dat riet en het bezoekerscentrum dat er vlak naast ligt. Ik heb een knooppuntenroute gevolgd en ik moet zeggen: dat is heerlijk relaxed lopen. De telefoon met kaart-app kan lekker in de zak blijven zitten. Mijn briefje met de te volgen knooppunten is meer dan voldoende.

Er valt in dit gebied nog veel meer moois te ontdekken, dus ik ga hier zeker nog terugkomen. Dat ik na afloop van mijn wandeling bij de Meidoorn op het terras een lekker kopje koffie of thee kan drinken is helemaal mooi meegenomen.


Vrijdag 29 maart:

Afstand: 2,23 km

Gemiddeld tempo: 11:57 min/km

Hoogteverschil: 6 m

 

Voor vandaag staat er intervaltrainig op mijn schema. Behalve dat ik mijn dag helemaal volgepland heb met sociale dingen nu ik toch de hele dag in Sliedrecht, mijn geboortedorp, ben, ben ik er niet helemaal gerust op dat intervaltraining op dit moment een juiste keuze voor me is. Tot het moment dat ik mijn wandelschoenen aantrek, half in de kofferbak zittend, weet ik niet wat ik zal gaan doen. Maar het weer is super, de rivier lonkt en de platanen geven voldoende schaduw, dus ik ga ervoor. Om toch een beetje verstandig te zijn, maak ik een rondje van een half uur in plaats van een uur. Ik wil echt, echt, echt de hielspoor, die nu al weken op de loer ligt, niet verergeren.

 

Gelukkig gaat het hartstikke goed. Ik begin mijn wandeling bij Bellevue, het restaurant waar we een keer de verjaardag van mijn opa hebben gevierd met een uitgebreid diner en een enorme, geflambeerde ijstaart na. Mooie herinnering! Vervolgens langs de Merwede, waar ik als kind in heb gezwommen en waar ik aan de overkant op het zandstrandje heb gekampeerd met een lieve vriendin en onze ouders. Op de terugweg door de Kerkbuurt, de winkelstraat waar ik zo vaak heb gelopen. Wat zijn die winkeltjes klein! Veel kleiner dan in mijn herinnering. Maar ook mooi met hun oude bouw, iets dat me vroeger nooit zo is opgevallen. Uiteindelijk langs het gemeentehuis, waar de burgemeester Sinterklaas ieder jaar verwelkomde en waar eens een blimsemschicht vlak voor mijn voeten tussen de kiezels insloeg. En dan ben ik weer terug bij de auto. Al met al een korte, snelle wandeling, maar met zo veel jeugdsentiment... heerlijk.


Zondag 31 maart:

Afstand: 3,88 km

Gemiddeld tempo: 14:28 min/km

Hoogteverschil: 20 m

 

Gisteren hebben Ad en ik 35 kilometer gefietst (met de E-bike) op en neer naar Hans en Diny in Spijkenisse. Hans gaat mee als vrijwilliger op 10 juni, echt geweldig! Ik vind het heel bijzonder dat hij zich zo wil inzetten voor Klimmen tegen MS. Diny gaat met de hond ook een stuk de berg oplopen. Leuk om haar ogen te zien glimmen bij dat plan.

 

Twee uur fietsen gisteren betekent dat ik vandaag geen lange wandeling kan doen. Gelukkig heb ik wel de energie om een klein uurtje uit te trekken voor een rondje over de wallen van de Vesting. Dat voelt stukken beter dan de hele dag binnenshuis zitten, zeker met het aanhoudende, heerlijk zonnige weer. Het is nu zelfs dubbel genieten met al die lente-verschijnselen in de natuur. Ik kwam zelfs al pinksterbloemen tegen!

 

Het wandelen ging qua benen en voeten prima. Ik had wel wat moeite met mijn ademhaling. Ik merkte vanmorgen al dat ik bij het fietsen flink wat pollen moet hebben gehapt. Mijn ogen jeuken en tranen, ik nies me te pletter en het vocht loopt spontaan mijn neus uit. Wat ik nog niet wist is dat het kennelijk ook effect heeft op mijn bronchien, gezien de benauwdheid die ik vandaag tijdens het wandelen voel. Ik ben blij dat ik mijn pelgrimstocht pas voor komende herfst heb gepland ;)


Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Cootje (zondag, 31 maart 2019 22:23)

  Ha Inge,
  Erg leuk en inspirerend om wekelijks je wandelingen mee te lezen.
  Ik vind het zo goed van je. Je doel(en) en je training daartoe.
  Prachtige foto's erbij.

  Ik kijk uit naar je volgende blog(s) !

  X Cootje