· 

Week 14: Op pad met Helen en eenzelfde rondje op mijzelf

Maandag 1 april:

Afstand: 6,03 km

Gemiddeld tempo: 12:19 min/km

Hoogteverschil: 7 m

 

 We hadden het er een tijdje geleden al eens over gehad en vandaag was het zover. Wandelen met de buuf, gezellig! Helen heeft zoveel mooie verhalen te vertellen, praten is heel gemakkelijk met haar. We vonden het allebei geslaagd, dus woensdag gaan we weer samen op pad, leuk!

Veel honden gezien vandaag. Dat is het voordeel van rond uitlaattijd wandelen. Ze zijn er werkelijk in alle soorten en maten. De opvallendste vond ik een miniatuurversie van 'Lassie'. Ik wist niet eens dat er kleine Rough Collies bestaan. Ik voelde me plots reusachtig, een aparte gewaarwording.

 

Het weer is nog steeds heerlijk. De wind is wel vrij fris, dus heb ik op aanraden van Helen toch maar een jas aangetrokken, al weet ik dat ik het uiteindelijk toch weer te warm zal krijgen. Laagjes kleding... prima manier om mijn temperatuur te regelen, zeker wanneer er een beetje wind staat ter verkoeling. Het is iets waar ik nog steeds aan moet wennen. Ik draag het liefst maar een laag, maar dat is niet handig als ik op pelgrimstocht maar beperkt kleding kan meenemen in mijn rugzak en ik voorbereid moet zijn op alles tussen zonnig heet en kille nattigheid. Ook dat moet ik oefenen.

 

Het valt me iedere keer weer op hoe wandelen gemakkelijker lijkt wanneer je gezellig aan de babbel bent. En dat ook nog met een lekker tempo. Afgelopen week heb ik gemerkt dat mijn hartslag niet echt veel meer omhoog gaat bij mijn gebruikelijke wandelsnelheid, dus een stevige pas is heel welkom. Goed voor het opvijzelen van de conditie! Grappig dat deze vooruitgang in mijn conditie eigenlijk vrij ongemerkt is gegaan en juist door het de laatste weken wat rustiger aan te doen zoveel is verbeterd. Dat geeft wel aan dat ik nu een stuk verstandiger bezig ben, mooi zo!

 

Mijn Fitbit heeft nog steeds kuren, helaas. Voor wie mij volgt op Strava is dat vast al wel opgevallen... geen kaartjes met de gewandelde routes uitgezet tegen mijn hartslag. Ik heb sinds gisteren contact met Customer Service van Fitbit, maar het Bluetooth-probleem blijkt vandaag helaas toch nog niet opgelost. Ik heb alles en meer geprobeerd om de boel weer aan de praat te krijgen, uiteindelijk helaas met beperkt resultaat. Hopelijk kan er op afstand wel iets aan verholpen worden. Ik vind het redelijk frustrerend dat ik mijn vorderingen zo niet goed meer kan bijhouden. Wonderlijk toch hoe snel ik mezelf mentaal afhankelijk heb gemaakt van een gadget... 


Woensdag 3 april:

Afstand: 4,2 km

Gemiddeld tempo: 12:07 min/km

Hoogteverschil: 7 m

 

Na heel wat emails op en neer naar Fitbit's Customer Service lijkt het erop dat mijn Charge 3 het eindelijk weer doet. Weer een zorg minder, haha. Beter toch?

 

Even voor tien uur belt Helen aan. Is ze me alweer voor! We moeten er allebei om lachen. Deze keer hoef ik geen half opgegeten ontbijt op het aanrecht te zetten en kan ik lekker meteen in mijn jas schieten voor onze wandeling. Het is een stuk frisser dan eerder deze week: vier graden maar! Toch is de natuur al lang en breed met de lente begonnen en schemeren de jonge blaadjes aan de meeste bomen. Het is alweer lekker lopen vandaag. Ik kies opnieuw een route die ik vaker, maar dan in mijn eentje heb gedaan, zodat we alle aandacht bij ons gesprek kunnen houden in plaats van bij de weg. Het is gezellig :)

 

Voor mijn gevoel hadden we nog een heel stuk door kunnen lopen. Het voelt fijn om hetzelfde prettige tempo te hebben en dat maakt dat ik wat bedenkingen begin te krijgen over het alleen op pad gaan naar Santiago. Het loopt op de een of andere manier echt wel gemakkelijker wanneer ik samen met anderen ben. Nu is het natuurlijk zo dat ik, als ik eenmaal op de officiele route zal zitten, meer pelgrims tegen zal komen en dan ongetwijfeld met mensen die eenzelfde snelheid aanhouden een eindje op zal kunnen lopen. Daarnaast zijn er een paar familieleden en vrienden die zin hebben om een aantal dagen of een weekje met me mee te lopen. Ik zal dus zeker niet continu 'helemaal alleen in mijn eentje' zijn en dat stelt me ergens wel gerust, zelfs al wil ik ook graag voelen hoe het is om totaal op mijzelf teruggeworpen te zijn.

 

Maar nu terug naar vandaag. Bij voltooiing van ons rondje beloofde Bas de koffie klaar te hebben. Leuk om nog even na te kunnen praten. Volgende week donderdag gaan Helen en ik weer op pad samen, maar dan maken we er een avondwandeling van. Moet nog even bedenken waar we dan zullen gaan lopen. Zin in!


Zondag 7 april:

Afstand: 4,05 km

Gemiddeld tempo: 13:01 min/km

Hoogteverschil: 8 m

 

Voor vandaag stond er een lange wandeling gepland van tenminste tweeenhalf uur, maar we hebben ook beloofd naar Berthil's prestatie te komen kijken tijdens de Marathon van Rotterdam. Het leek me wel een puik plan om dan met Ad in de stad stukken te lopen naar verschillende punten op het parcours. Op zich een leuk idee, maar ik kreeg er uiteindelijk niet voldoende kilometers mee in de benen. Het was wel heel leuk om bij dit evenement aanwezig te zijn. Gave sfeer! Straten overgenomen door wandelend, skatend en fietsend volk, op je gemak een boterhammetje eten met je voeten op de trambaan, vrolijke mensen met allerhande petjes, ballonnen, vlaggen, paraplu's, allemaal wachtend op een vriend of verwant die binnenkort voorbij zal komen en verse proviand en enthousiaste aanmoediging goed kan gebruiken. Genieten met volle teugen!

 

Bij thuiskomst leek het me wel een goed idee om dan eenzelfde rondje te maken als ik eerder deze week met Helen heb gedaan, zodat ik goed kan zien hoeveel het eigenlijk uitmaakt... samen of alleen lopen. Ik heb onderweg wel meer foto's gemaakt dan op woensdag, waardoor mijn gemiddelde tempo een beetje lager ligt, maar het valt me toch wel wat tegen dat het bijna een minuut per kilometer scheelt. Zoveel foto's heb ik nou ook weer niet gemaakt!

Er zijn nog andere verschillen: met Helen liep ik deze week telkens 's ochtends en dit rondje was aan het einde van de middag. Misschien ben ik 's morgens toch energieker dan ik dacht? Daarnaast was het vandaag ook een stuk warmer, 22 graden zelfs! Al had ik niet echt veel last van de hoge temperatuur, ook dat kan natuurlijk verschil maken. Kortom: ik ben er nog niet uit op basis van dit ene experiment. Meer wandelingen zullen volgen, haha!


Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Marja (donderdag, 11 april 2019 13:29)

  Ik ben supertrots op je. ��

 • #2

  Hans S (vrijdag, 12 april 2019 11:22)

  Het gaat goed zo te lezen. Heb je al heuvels/bergen beklommen? Ff oefenen voor de kuitenbijter Ventoux. Véél succes met warmlopen

 • #3

  Inge (vrijdag, 12 april 2019 12:15)

  Ha Hans, voor volgend weekend staat de N70 op het programma: 16 km alle heuvels rond Nijmegen!